icono esquina

Preservació del patrimoni i recolzament social a Raqqa (Síria)

FacebookTwitter

Activitats, Notícies de projectes

El mes de març de 2022 es van completar els treballs previstos a Raqqa, en el Projecte de cooperació per reforçar capacitats en la preservació del Patrimoni de la que va ser capital de l’Estat Islàmic. Projecte realitzat per RehabiMed, conjuntament amb Heritage for Peace i finançat pel British Council.

El mes de novembre 2021 es va iniciar el projecte amb una visita a Raqqa, durant la qual es van mantenir trobades amb la Presidenta de la Regió autònoma del Nord i Est de Síria, amb el Ministre de Cultura i amb l’Alcaldessa de Raqqa. Recorrent la ciutat, vam tenir ocasió de conèixer de primera mà la situació actual d’una ciutat totalment devastada com a conseqüència dels atacs de les forces internacionals que combatien l’ISIS. Uns combats que van provocar danys a més del 80% dels edificis civils y, un cop expulsat l’ISIS, la ciutat va quedar abandonada a la seva sort i els seus habitants hi malviuen sense disposar de pràcticament cap mena de recolzament internacional per a la seva reconstrucció i pateixen el bloqueig al règim d’Al Asad, malgrat l’autonomia política d’aquesta regió del kurdistan sirià. Vam tenir ocasió de verificar la magnitud de la tragèdia viscuda i les grans necessitats de la població i de reconstrucció de milers d’edificis.

Va ser en base a aquest coneixement del lloc que vam poder donar forma al projecte i focalitzar els pocs recursos disponibles en tres àmbits essencials: accions de capacitació de les administracions i dels professionals del sector, treballs de rehabilitació de tres edificis y activitats de sensibilització, tant de les autoritats com de la població, envers els valores patrimonials i identitaris que conserva la ciutat, i que poden contribuir a la seva recuperació. Com a resultats de les accions desenvolupades pel projecte podem destacar la formació de més de 50 professionals locals en diferents àmbits del patrimoni cultural i la seva preservació; d’altra banda, aquests nous experts s’han fet càrrec de la rehabilitació de tres edificis que ara ofereixen un paper social per als habitants de la ciutat y als refugiats de la guerra en aquesta regió. Una altra activitat desenvolupada ha estat la sensibilització en escoles, “madafas” o un vídeo de presentació dels objectius i resultats assolits pel projecte. Una gran tasca resta pendent de fer a Raqqa per restituir una vida digna a unes persones que van patir el jou del fonamentalisme islàmic i la destrucció provocada per l’exercit internacional. Un deute que la comunitat internacional no pot menystenir.

Els bombardejos de les forces internacionals van destrossar moltíssims edificis civils, els quals ara es troben en estat molt precari i tant sols s’aprofiten alguns espais que es mantenen en peu, malgrat el risc que comporta el seu ús, ja que no hi ha cap capacitat ni d’enderrocar-los ni de reconstruir-los.
Sessió de formació organitzada amb el col·legi d’arquitectes i enginyers de Raqqa.
Edifici d’habitatges destrossat per les forces internacionals i totalment inutilitzat per a la seva reocupació per part dels seus propietaris sense una gran intervenció de rehabilitació, la qual no està ni al seu abast ni del govern regional. Ara han de viure de forma precària en camps de refugiats.
Camp de refugiats de Tel Al Bay’ah, on s’ha rehabilitat l’edifici de cúpules de terra, per oferir serveis als habitants del camp.