icono esquina

Formació en Metodologia per a la regeneració urbana i la rehabilitació sostenible a Jiddah (Aràbia Saudita)

FacebookTwitter

Activitats, Notícies

Els dies 8 i 9 de novembre 2021, a la sala d’actes del Museu Beit Nassif de Jiddah, va tenir lloc el curs sobre Metodologia per a la regeneració urbana i la rehabilitació sostenible impartit per RehabiMed. El curs forma part del projecte d’assessorament i cooperació que coordina Hydea, en el reforç de capacitats de l’equip professional del Ministeri de Cultura per a la regeneració urbana del centre històric de Jiddah, inscrit a la llista de Patrimoni mundial de la UNESCO. Hi van participar uns 30 professionals de l’oficina JHD del Ministeri de Cultura, i de les enginyeries i empreses que estan treballant en la rehabilitació dels edificis de la ciutat, es a dir tots els implicats en el Pla de revitalització del centre històric.

La primera jornada es va centrar en la regeneració urbana, amb una visió de l’experiència de diverses ciutats europees, tant en els aspectes urbanístics com en els de gestió. Aquesta visió internacional va permetre realitzar una anàlisi de l’evolució urbanística del centre històric de Jiddah, buscant referents i tendències, mitjançant uns exercicis pràctics. Més enllà d’aquesta visió general, es presentar el Mètode RehabiMed en la seva vesant de Ciutat i territori, buscant els elements claus d’aplicació a la realitat local.

La segona jornada, centrada en la rehabilitació i restauració d’edificis, va començar presentant l’evolució històrica dels criteris i formes d’intervenir en els edificis històrics a nivell internacional al llarg del temps, per arribar als criteris actualment vigents, establerts en les diferents cartes internacionals, com ara la Carta de Venècia i posterior doctrina elaborada per ICOMOS. També en aquests cas, es van dur a terme uns exercicis pràctics centrats en les intervencions recents realitzades a Jiddah i tot plegat es va complementar amb la presentació del Mètode RehabiMed pels edificis, des d’una perspectiva molt vinculada a les necessitats reals actuals.

Aquesta activitat formativa, va permetre aportar elements de reflexió i establir un intercanvi d’experiències entre els assistents, mitjançant un debat enriquidor centrat en la forma d’intervenir en un centre històric singular, per les característiques de la seva arquitectura tradicional, i internacionalment vigilat, al estar inscrit a la llista de patrimoni mundial. Aquest va ser el primer mòdul dels 5 previstos, un d’ells a realitzar properament durant un viatge tècnic a Barcelona i altres indrets patrimoni mundial de l’estat espanyol