icono esquina

Eusebio Leal Spengler (L’Havana, 1942- 2020)

FacebookTwitter

Notícies

Rera el seu nom i la seva persona, hi ha el llegat de la recuperació del patrimoni arquitectònic de l’Havana colonial i de la defensa de la societat civil, com a puntal fonamental, per a la revitalització del centre històric de l’Havana. 

Sens dubte, una actuació de salvaguarda d’un patrimoni mundial, en una de les ciutats més belles del món i mes castigades per l’oblit d’aquells que es creuen amos de tot. Una trajectòria vers el Patrimoni i Cuba, excepcional.   

RehabiMed va tenir el privilegi i plaer de treballar amb ell i el seu equip: la restauració del Casal Català (1993-1995) i la recerca, seminari i rehabilitació del llegat modernista català a l’Havana (1995-1999). Vam compartir també, en fòrums internacionals, diferents visions i perspectives entorn a les actuacions vers el patrimoni mundial. El darrer, a Madrid el novembre del 2018, amb motiu de la Trobada Internacional sobre el Patrimoni i el Desenvolupament.   

Eusebio Leal va convertir la perifèria en centre, va assumir com a deure la restauració del patrimoni i la millora de la vida de totes aquelles persones que hi vivien. Va fer seu, sense voler-ho, aquell darrer vers d’en José Agustín Goytisolo que diu ”somos millones y el planeta no es vuestro”.