icono esquina

Curs sobre innovació tecnològica en rehabilitació per millorar l’habitabilitat i ús dels habitatges

FacebookTwitter

Notícies de projectes

Entre el 21 i el 25 de març de 2022, el projecte Erasmus+: Smart Rehabilitation 3.0, va organitzar un curs de formació en Innovació tecnològica en rehabilitació per a la millora de l’habitabilitat i l’ús dels habitatges. El curs va tenir lloc a Barcelona i es va focalitzar en la definició dels temes a considerar en la formació dels futurs “Experts en Rehabilitació d’Edificis” (BRE). Hi van participar una vintena d’experts i professionals espanyols, italians, lituans i xipriotes, en representació dels diferents socis del Projecte.

L’activitat formativa es va focalitzar en una visió eminentment pràctica, recolzada en visites tècniques d’experiències reeixides de rehabilitació d’habitatges i de millora de la ciutat per tal d’oferir una millor qualitat de vida als seus ciutadans, complementada amb les necessàries reflexions teòriques i debats entre els participants. Es van analitzar intervencions de rehabilitació d’una gran diversitat des de la restauració d’un edifici de Gaudí(Casa Batlló), fins a la rehabilitació d’habitatges socials al barri del Raval (OASIURBÀ i carrer Robador). Les tipologies arquitectòniques també van ser diverses, amb l’estudi de la reconversió d’un edifici de la fàbrica Fabra&Coats en 46 habitatges socials, d’una antiga fàbrica tèxtil de la ciutat històrica en habitatges d’alt standing (Ecoliving 1802) o a la rehabilitació d’un habitatge privat dins dels estàndards Passivhaus, entre molts altres. Especial atenció van tenir les remodelacions d’alguns mercats de la ciutat per recuperar la seva activitat social amb totes les garanties sanitàries, o com a Centre cultural. Tampoc van faltar presentacions de les polítiques de promoció de la rehabilitació d’habitatges, per part del Govern Català i de l’Ajuntament de Barcelona.

Els partners del projecte, van tenir la possibilitat d’intercanviar coneixements i experiències, i debatre sobre com desenvolupar metodologies i eines de formació dels futurs Experts en Rehabilitació d’Edificis, que s’estan desenvolupant a nivell europeu. El curs es va tancar amb un interessant debat per determinar els principals coneixements i habilitats de que han de disposar aquests experts, en aspectes referents a la rehabilitació d’habitatges, per tal de millorar la seva habitabilitat i el seu ús, des d’una perspectiva àmplia pels diferents països europeus.