icono esquina

Consolidació d’urgència del patrimoni de Raqqa (Síria)

FacebookTwitter

Notícies de projectes, Uncategorized

El passat 1 d’octubre de 2020, RehabiMed va iniciar el projecte de documentació i protecció de el patrimoni cultural a Raqqa, per fer front als danys causats per l’ocupació de l’Estat islàmic. El Projecte planteja formar un equip d’experts locals per a una avaluació de l’estat dels monuments, la valoració de danys i les intervencions de consolidació. Més enllà de l’avaluació global dels danys produïts en el patrimoni de la ciutat, s’establirà una classificació de danys per a la seva priorització i es focalitzarà en els treballs d’emergència de la gran mesquita Al-Mansur, de la muralla de la ciutat, de la mesquita Al-Hamidi i del castell Al-Banat. De forma paral·lela, es llançaran accions per a la implicació de la població local en aquests treballs i per a la seva sensibilització a l’entorn del seu valuós patrimoni. Aquest projecte es realitza amb l’Institut Milà i Fontanals (CSIC), Heritage for Peace i l’Autoritat de al Nord-est de Síria, amb el finançament del Cultural Protection Found del British Council.

Raqqa és una ciutat històrica, situada a nord-est de Síria, al costat del riu Èufrates. Amb una població d’uns 200.000 habitants, es va constituir com a capital de l’Estat islàmic l’any 2014, fins que el 2017 va ser desallotjada per l’exèrcit Kurd qui actualment manté el control de la mateixa. La ciutat i els seus voltants contenen una gran riquesa monumental i arqueològica que es remunta a més de 3.000 anys. Les batalles que es van succeir en aquesta zona i la pròpia acció de l’ISIS, van causar destrosses en el patrimoni cultural de la ciutat que requereixen actuacions d’urgència per a la seva consolidació i preservació.