icono esquina

Laboratori d’arquitectura ARCILAB II, Sardenya

FacebookTwitter

Activitats, Notícies

RehabiMed i la UPC participen a ARCILAB II

Entre el 31 d’agost i el 10 de setembre de 2011, va tenir lloc, a la comarca de la Marmilla de l’illa de Sardenya, el laboratori internacional d’arquitectura ARCILAB II, en una nova etapa iniciada l’any 2009. L’organitzador va ser el Departament d’Arquitectura de la Universitat de Cagliari i va comptar amb la col.laboració de les universitats de Pavia, Torino, SEK i Central de Xile, Europea de Madrid, Oporto, Toulose, Politècnica de Catalunya i de RehabiMed. Prop d’un centenar d’estudiants i professors d’aquitectura i d’enginyeria d’edificació compartint coneixements i experiències, per el.laborar una proposta de tractament conjunt de diversos llocs arquelògics pertanyents a sis municipis de la comarca. Els participants de la UPC van ser estudiants i professors del Diploma d’ampliació de competències en Rehabilitació (DACR), de recent creació en el marc dels estudis d’Enginyeria d’Edificació de l’EPSEB.

El tema per aquesta edició d’ARCILAB II, “El projecte per al paisatge arqueològic” s’emmarca dins d’una estratègia local per fer front al despoblament de les àrees rurals mitjançant el desenvolupament econòmic sostenible, tot posant en valor el potencial dels petits nuclis rurals en base a estratègies territorials coordinades entre diferents municipis. Enguany, s’ha treballat amb alguns elements de valor arqueològic i paisatgistic, i en la complementarietat com atractiu per al visitant. El castell medieval de Barumele a Ales; els quatre “nugari” de Masullas; el Parc de l’obsidiana de Pau; l’assentament romano-medieval d’Usellus; els dos “nugari” de Villa Verde o l’indret i gruta prehistòrica de Masullas van permetre als participants fer un exercici complex i enriquidor per a la recuperació i posada en valor d’aquesta diversitat de llocs. Una presentació final va poder copsar la qualitat del treball realitzat, molt apreciat per les autoritats locals de cara a plantejar les seves estratègies de futur.