icono esquina

Inauguració de l’operació pilot

FacebookTwitter

Activitats, Notícies

El 10 de febrer de 2007 va tenir lloc la inauguració de l’Operació Pilot a Lefkara, Xipre, un cop finalitzats els treballs. L’esdeveniment va ser organitzat pel Departament d’Antiguitats, amb l’objectiu de donar a conèixer el projecte al públic. Amb aquesta finalitat, els mitjans van ser convidats a l’acte, així com els representants de les autoritats més rellevants del Ministeri d’Obres i Comunicacions, del Departament de Planificació Urbana i Habitatge, l’Oficial del Districte i els diputats del Districte de Larnaca, la Delegació de la Unió Europea a Xipre, Ambaixadors, els presidents de les comunitats properes, el Consell Municipal i els habitants de Lefkara. El Ministre de Justícia i Ordre Públic, que era alcalde de Lefkara als inicis del projecte, també va assistir a l’esdeveniment.

A les declaracions en la inauguració de la cerimònia, el Ministre d’Obres i Comunicacions el Sr. Haris Thrassou va remarcar els beneficis de la participació de Xipre als projectes d’Euromed Heritage com CORPUS i RehabiMed i va destacar que en les darreres dècades l’arquitectura tradicional està guanyant importància com a factor de desenvolupament sostenible. “Òbviament, la conservació del patrimoni arquitectònic i la seva administració i utilització apropiades a través de l’estimulació dels usos tradicionals, així com la introducció de nous usos, pot contribuir efectivament a la revitalització de l’entorn i dels centres urbans degradats, a la millora de l turisme i a la millora econòmica d’àrees i assentaments mancats de recursos però que són rics en patrimoni cultural”, va dir el Ministre.

El Director del Departament d’Antiguitats, el Dr. Pavlos Flourentzos va explicar en el seu discurs els objectius i les activitats de RehabiMed i com a l’Operació Pilot de Lefkara s’ha aplicat el Mètode RehabiMed per a la Rehabilitació d’edificis. L’objectiu bàsic del projecte es crear un model d’intervenció en el paisatge construït que serveixi com a exemple i punt de referència per a la rehabilitació de l’arquitectura tradicional, va dir el Dr. Flourentzos.

L’arquitecte del projecte el Sr. Vasilis Iereidis va fer-ne una breu presentació. Va explicar que el projecte de rehabilitació estava basat en una prèvia recerca històrica, utilitzant fotografies antigues, fonts orals i documentació sobre els elements arquitectònics tradicionals, obtinguts mitjançant investigacions locals. Va afegir que el projecte proposa també el disseny d’una plaça davant de l’església com a espai de trobada, per a ser utilitzat per la pròpia comunitat més endavant.

Finalment, l’alcalde de Lefkara, el Sr. Andreas Shosheilos, presentà el resultat del projecte al Director del Departament d’Antiguetats. En aquesta presentació, va alabar el treball realitzat a Lefkara i va assegurar que l’objectiu del Municipi és reviure la tradició a Lefkara, mitjançant una valorització més dinàmica de la riquesa del patrimoni arquitectònic. Tenim molts projectes en ment, va dir l’alcalde, i tractarem d’aplicar-ne tants com puguem, amb l’ajuda del Govern i desitgem que dels fons de la Unió Europea.

La inauguració va acabar amb una visita a la zona de l’Operació Pilot, on els convidats van tenir l’oportunitat de veure els resultats dels treballs realitzats. L’acte va ser cobert extensament per la premsa als dies següents i es van emetre dues entrevistes al canal principal de la televisió, en les quals els representants del Departament d’Antiguitats implicats en el projecte van tenir l’oportunitat de parlar de RehabiMed, dels seus objectius i les seves activitats i donar una explicació més complerta de l’Operació Pilot de Lefkara.