icono esquina

Avaluació de danys i accions d’emergència a Manbij (Síria)

FacebookTwitter

Activitats, Notícies, Notícies de projectes

Rehabimed participa en un projecte d’avaluació dels danys causats per l’ISIS i de consolidacions d’emergència a tres monuments de Manbij. Un projecte liderat per Heritage for Peace, finançat pel British Council i que comença aquest mes de juny.

El projecte intervindrà en tres edificis patrimonials que daten des de l’època bizantina fins a principis del segle XX:

La tomba d’Al-Antabi conté uns frescos únics i dibuixos geomètrics que daten del període bizantí, el quals han patit greus danys com a resultat del saqueig durant la guerra i danys estructurals.

L’Església siríaca conté mosaics que daten de l’època grega. Tant l’edifici com les obres d’art interiors han estat greument danyats com a conseqüència dels saquejos i les excavacions il·legals durant el conflicte. La destrucció de les cares dels personatges dels mosaics, resulten especialment colpidores.

Els mosaics grecs de l’església siríaca de Manbij van ser objecte d’una destrucció sistemàtica dels rostres de tots els personatges per part de l’ISIS.

El hammam otomà, és un edifici construït durant el període califat, i que més tard va servir per acollir palestins desplaçats que fugien de la crisi de 1948. Després de 2011, i durant l’ocupació de Manbij, es va utilitzar com a presó de l’ISIS. Com a conseqüència l’edifici va patir modificacions en la façana i alteracions interiors, amb esquerdes i col·lapses parcials.

L’antic hammam otomà ha estat objecte de múltiples transformacions, tant al interior com a l’exterior, i de col·lapses parcials de l’estructura

Amb una durada d’un any, el projecte comença amb la formació de 15 professionals locals del patrimoni (arqueòlegs i arquitectes) per tal de que assumeixin les tasques d’inventari, d’avaluació i de consolidació previstes pel projecte. Els àmbits de formació seran: Aixecament manual i digital d’edificis, estabilització estructural de monuments i restauració d’elements decoratius, especialment frescos i mosaics.

Un cop completada la formació, es procedirà a fer un inventari sistemàtic de tots els bens patrimonials de la ciutat i a la diagnosi dels tres edificis objecte de treballs de consolidació i reparació. Tot plegat, per preservar uns bens patrimonials de gran valor, per sensibilitzar a la població local i, també, per crear activitat laboral relacionada amb el patrimoni, en un lloc on les mancances econòmiques són indescriptibles i la comunitat internacional hi manté un bloqueig inexplicable amb l’excusa de que el règim de Damasc no és democràtic.

.